En tankeställare

När vi var i Kilkis igår träffade vi en man, som bott och arbetat i Växjö. Han flyttade dock tillbaka till Grekland redan på 80-talet och har sedan dess arbetat här. Han arbetar inom kommunen sedan cirka 15 år tillbaka. Om 1,5 år skulle han enligt anställningsvillkoren gå i pension. Ett mycket förmånligt avtal eftersom han vid pensioneringen bara skulle vara  58 år. Nu har alla avtal rivits upp och han måste arbeta tills han fyller 65 år. Hur skulle du reagera om du planerar inför pensioneringen om 1,5 år och tvingas jobba så många år till? Hur orättvist allt är så är man sig själv närmast.

21 juli

När man bor utomlands så länge som vi gör, i år visserligen bara lite mer än 4 månader, så tänker jag på hur vi i Sverige ser på människor som kommer från andra länder. Vi har ju väldigt många åsikter på andras levnadssätt och beteenden, klädsel o dyl. I vissa bostadsområden i Växjö kan man direkt se vilka lägenheter som bebos av personer från annat land. Gardiner som täcker hela fönstret o s v. Om någon har parabolantenn så tolkas det som att lägenhetsinnehavaren vill se program från det forna hemlandet. Man umgås med personer från samma land och man vill behålla sina traditioner.

Precis en sån invandrare är jag här i Grekland. I köksfönstret har jag blå-vit-rutiga gardiner. Fruktansvärt fult tycker säkert många kvinnor här i byn. Männen ser inte sånt. Här har nästan alla vita fluffiga gardiner som täcker hela fönstret. Sånt tycker inte jag är snyggt. I våra fönster finns små lampor, som tänds med timer varje kväll vid 21-tiden. Grekerna funderar säkert på hur dyr elräkning vi har för här finns det ingen som tänder lampor om kvällarna. Inte ens utebelysning. På uteplatsen har vi ljuslyktor som vi tänder på kvällen när vi sitter ute. Någon här i byn har sagt att det ser ut som en kyrka. Vi gillar att sitta ute om kvällarna. Våra grannar sitter inomhus bara i sken av TV:n.

Vi har ingen parabolantenn (skulle gärna vilja ha en) men de flesta program vi vill se finns bl a på SVT Play. Andra kanaler har också play-TV. Vi lyssnar på Radio Kronoberg, läser Smålandsposten och Aftonbladet. Vi umgås mest med grek-svenskar, några av dem pensionärer som bor här några månader om året och i Sverige några månader, en del är här bara på semester en månad. Visst umgås vi med greker, tittar på grekisk TV och lyssnar på radio men vi har mer gemensamma intressen med grek-svenskar. Synd vi bor så långt ifrån Gudrun och Stamatis. Det är 500 km till Grammatiko, utanför Aten, och vi gillar inte att åka så långt av speciella skäl. Det är ju en fruktanvärd trafik och grekerna kör som galningar. Därför ligger Grekland i topp enligt EU-undersökning betr dödsolyckor i trafiken.

Beträffande klädsel så är jag nog den enda 66-åriga tant som klär mig i jeanskjol och linne. En grekinna skulle inte drömma om att gå klädd som jag. Långbyxor är inte heller så vanligt bland kvinnorna i byn. De yngre kvinnorna lär sig naturligtvis modernt men de som är över 40 klär sig som om de var hundra.

En sak är jag så gott som ensam om. HÅRFÄRGEN. Jag är naturligt gråhårig utan att skämmas. Här skäms kvinnorna när de grå stråna börjar synas och nästan alla färgar håret svart eller i alla fall mörkt.  När min svägerska börjar klaga på att utväxten syns för mycket så brukar jag säga till henne att sluta färga håret och slippa det bekymret men hon tycker hon är för ung för att vara gråhårig. Hon är 57.

Med andra ord vill jag säga att vi människor är rätt lika fast vi kommer från olika länder. Jag har full förståelse för  invandrare/flyktingar som vill bo i närheten av sina landsmän, vill möblera och dekorera sina lägenheter som de trivs med och behålla sina traditioner från hemlandet.

Jag är exakt en sån person som inte vill anpassa mig och jag tror det är många som håller med mig om att det är inte alltid självklart att man ska ta seden dit man kommer.

13 juli

Jag vet inte vad man ska säga om den värmebölja som drabbat oss. Ni vet ju själva i Sverige hur det känns när temperaturen stiger till över 30. Visserligen tror jag det är värre i Sverige. Våra trähus är inte byggda för så höga temperaturer. Här finns det bara hus byggda av cementsten, metertjocka väggar, men ändå blir det 30 grader varmt inomhus. Den gångna natten var för dj-ig. Trots AC och fläktar var det svårt att sova. Dessutom sprang det en 1 meter stor kackelacka över golvet när jag var uppe på toa inatt. I vilket fall som helst tycktes den vara så stor. Hann inte ifatt den. Den kommer säkert att springa över mig kommande natt.

Sängdags. Klockan är 00.15, det är 29.7 grader ute och 28.2 inne. Hur ska vi kunna sova inatt? Tittade just på Lasses vädersida och den visar 22.9 utomhus men 29 inomhus. Fy tusan att sova där utan AC. 

Idag åker Andreas till Stockholm för att sen fortsätta till Tjeckien, där han ska spela med General S. Lycka till med den spelningen!

Natti natt på er alla där hemma.