Älskar vitlök

För ett antal år sedan kunde jag inte ens tänka mig att äta vitlök. Nu kan jag frossa i vitlök i alla former. Receptet på de marinerade vitlökarna, som om några dagar kommer att smaka ljuvligt: 50 vitlöksklyftor kokas i vatten 2 minuter. (Koka dem med skalet på så är de lättare att skala). Spola klyftorna i kallt vatten och skala dem. Lägg i glasburkar. Koka lagen: 1 dl vatten 0,75 dl vitvinsvinäger (jag tog rödvinsvinäger) 1 dl olja 1 tsk salt 2 msk örtkryddor, dragon eller oregano 1 msk strösocker Häll den heta lagen över vitlöksklyftorna. Sätt lock på burkarna och förvara dem kallt. Recept på inlagd Västeråsgurka 2 kg Västeråsgurka 1½ dl salt 2 msk gula och 2 msk bruna senapsfrön 1 kg socker ca 10 dillkronor 2½ dl ättikssprit 5 cm pepparrot Tvätta gurkorna noga, lägg dem i saltlag. 1½ dl salt till vatten som täcker gurkorna. Låt stå i ett dygn. Skiva gurkorna och varva dem tillsammans med dillkronor, senapsfrön och pepparrot i bitar samt socker. Häll ättiksspriten över gurkorna, rör om så att sockret smälter och låt stå minst 2 dygn, då gurkorna vattnat av sig och det har bildats en lag. Lägg över i glasburkar.