För ett antal år sedan kunde jag inte ens tänka mig att äta vitlök. Nu kan jag frossa i vitlök i alla former. Receptet på de marinerade vitlökarna, som om några dagar kommer att smaka ljuvligt:
50 vitlöksklyftor kokas i vatten 2 minuter. (Koka dem med skalet på så är de lättare att skala). Spola klyftorna i kallt vatten och skala dem. Lägg i glasburkar.
Koka lagen:
1 dl vatten
0,75 dl vitvinsvinäger (jag tog rödvinsvinäger)
1 dl olja
1 tsk salt
2 msk örtkryddor, dragon eller oregano
1 msk strösocker
Häll den heta lagen över vitlöksklyftorna. Sätt lock på burkarna och förvara dem kallt.
Recept på inlagd Västeråsgurka
2 kg Västeråsgurka
1½ dl salt
2 msk gula och 2 msk bruna senapsfrön
1 kg socker
ca 10 dillkronor
2½ dl ättikssprit
5 cm pepparrot
Tvätta gurkorna noga, lägg dem i saltlag. 1½ dl salt till vatten som täcker gurkorna.
Låt stå i ett dygn.
Skiva gurkorna och varva dem tillsammans med dillkronor, senapsfrön och pepparrot i bitar samt socker. Häll ättiksspriten över gurkorna, rör om så att sockret smälter och låt stå minst 2 dygn, då gurkorna vattnat av sig och det har bildats en lag. Lägg över i glasburkar.