Användbar julklapp

Min första tanke när jag öppnat en stor paket var -  vad ska jag med den till? En OBH Nordica Food Sealer Prestige, vakuumförpackare. Visst hade jag hört talas om sån apparat men visste ingenting om den. Nu har jag kunnat lista ut hur den fungerar och konstaterar att i fortsättningen ska jag inte slarva med maten så förhoppningsvis ska jag inte fylla soppåsen med varor som blivit dåliga. Om man försluter en vakuumpåse så ska varan tydligen hålla sig i flera veckor i kylskåp. Den största orsaken till att livsmedel förlorar näringsvärde, konsistens, smak och kvalité är syre. Vakuumpackning avlägsnar syret. 
 
Idag har jag förseglat överbliven lasagne, några paprikor och sallad för att om ett par dagar i alla fall se hur salladen ser ut. Den brukar bli dålig efter några dagar.
 
Det är ungefär som i  frysboxens begynnelse, baka -frysa in samma dag-och tina upp dagen efter.

Goda nyttiga sallader

 
Underbart goda sallader. Grönkålsreceptet fick jag vid provsmakning i Maxi-köket  och rödkålsreceptet publicerades för några år sedan i tidningen Buffé.
 
 
RÖDKÅLSALLAD
1 kg strimlad rödkål
3 rivna morötter
1 dl rostade solroskärnor
 
Dressing
1 tsk osötad senap
2 msk balsamvinäger eller äppelcidervinäger
1 tsk flytande honung
1 dl olja  -jag använde rapsolja-
1 tsk salt
svartpeppar
 
 
GRÖNKÅLSALLAD
400 gr finhackad grönkål
1 apelsin i små bitar
1 äpple i små bitar
½ finhackad rödlök
½ dl rostade solroskärnor 
 
Dressing
1 dl olja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk senap
salt och peppar
 
Nyttiga och goda sallader som håller flera dagar i kylen.

 
 
 
 
 
 
 
 

Julafton

Traditionsenligt träffades vi syskon med familjer på Skogslyckans kyrkogård, där vi tände ljus på våra föräldrars och lillflickans gravar. I år var det Ingrids och Jans (o)tur att ha julmiddag. För att ingen ska behöva laga all julmat själv så har vi knytkalas. Även Fabbes föräldrar och syster firar numera jul tillsammans med oss. Vi var sammanlagt 19 personer som trivdes runt matbordet. Det är många traditioner på julafton. Ett måste är att efter maten dricka kaffe, äta mandelmusslor med grädde och sylt, ett (eller två) glas punsch och skrapa trisslotter.  Vi köper fyra lotter per familj, fast Fabbe lurade sin pappa att köpa fyra lotter per person. Trots att vi hade 40 lotter vann vi bara sammanlagt 330 kr. För ett par år sedan vann vi 10.000. Nästa år blir det nog en storvinst. Frågan blir då: "Vem ska åka till TV-studion och skrapa"?
 
Som avslutning på julfirandet på Östregårdsgatan underhöll Hanna oss med sitt fina gitarrspelande. Vi saknade Fia och Max, som skulle komma senare på kvällen.
 
Andreas, Emelie och Celia åkte till Myrebroa, Fia och Micke åkte till Teleborg och övriga i vår familj åkte till Sandsbro.