Imorgon är det den stora dagen

Ja, imorgon, eller rättare sagt idag eftersom klockan här nu är 00.34, har Apostolos namnsdag men vi kommer inte att fira den dagen här hemma. Georgios lille son ska döpas och det lär bli en hejdundrades fest. Pojken ska döpas till Apostolos efter sin farfar, som tyvärr gick bort förra året. Det kommer också att bli en uppvisning/tävling o s v vem av kvinnorna som är vackrast, vem som har finast kläder, frisyr, naglar på både fötter och fingrar och framförallt vem som har högst klackar på skorna. Jag fattar inte hur de orkar hålla på med detta tävlande. Det är ju bara ett spel för galleriet. Det finns ju dom i familjen som inte har ett enda öre att leva på men det vågar man inte visa för släkt och bekanta. Nä, finaste blåsorna ska de ha på sig och finaste frisyrerna ska skapas hos frissan imorgon och på måndag har man inte ett öre kvar att ens köpa ett bröd. I protest mot detta kommer jag till dopet i mina gamla vita jeans och en blus. Inte ska jag gå och kamma mig hos en frisör och inte ska jag fixa mina naglar.Jag tror man kommer längst att visa vem man egentligen är. Fast jag har lovat Appe att inte sätta på mig min fina vristlänk. Han tycker jag är för gammal för sånt.
 
På sena eftermiddagen har det dragit över ett himla ovädet. Det har åskat och blixtrat, regnet har öst ner. Det blev ett uppehåll i regnet och t o m kom solen fram men nu regnar det igen. Hoppas det avtar under natten. Återkommer med bilder och referat från den stora festen imorgon.
 
 

Ett par dagar efter den stora branden

 
Det luktar fortfarande bränt i stora delar av byn efter branden häromdagen. Ett flertal boningshus var i riskzonen och den lilla djurparken, med hjortar, lamadjur, påfåglar och många andra djur, var nästan helt omringad av elden. Dock kom inga djur i parken eller människor till skada men det var säkert många smådjur som lever på åkrarna som brändes upp. Det blåste kraftigt vid brandtillfället, vilket gjorde att elden spred sig snabbt.
 
Nu är allt lugnt igen och det tar väl lite tid innan åkrarna blir gröna igen. Förhoppningsvis kommer även lukten att snart att försvinna.
 

Torgdag i Palio Agioneri

Varje söndag är det torgdag i Palio Agioneri, en by som är belägen ca 5 km från vår by. Ja, det är alltså ingen torgdag som är lik den i Växjö på onsdagar och lördagar. Nej, den är större än Sigfridsmässemarknaden. Om vi inte varit i Kilkis på lördagsmarknaden brukar vi åka till Palio, som byn kallas i vardagslag eftersom det också finns en Nea Agioneri ytterligare några kilometer bort. Palio Agioneri betyder gamla Agioneri och och nea betyder nya. På marknaden, som finns på en väldigt lång gata mitt i byn, finns så gott som allt. Väskor, skor, gardiner, dukar och massor av olika basvaror, som ris, bönor mm. Vi brukar handla grönsaker och frukt men det händer att jag också köper nån "klädtrasa". Nästan alla kläder kostar omkring 10 €. Jeans, klänningar och kjolar har oftast samma pris. Det finns väldigt mycket billiga barnkläder, oftast för omkring 3 €. På torget har också Appes brorson Kostas ett marknadsstånd, där han säljer världens godaste fetaost, tillverkad av Appes bror Athanassios.
 
 
Om man skulle vara intresserad av att köpa ett par kycklingar eller nån höna så säljs det såna i marknadsståndet intill Kostas.
 
 
Idag, onsdag, har det blåst storm nästan hela dagen. Det var bara 19 grader ute på morgonen och ikväll tog jag på mig långärmad tröja, bara 23 grader. I den kraftiga blåsten har någon "tuttat på" en åker i utkanten av en närliggande by. Med vindens kraft spred sig elden till vår by och brände av mycket stora områden. Traktorer och djur flyttades men turligt nog sån fick brandmännen stopp på elden. Det är populärt att bränna åkrarna efter skörden för att snabbt kunna odla något annat.