Mikrokampos - Växjö

 
Skogsbrand??? Nej, solnedgång på väg mot Igoumenitsa.
 
Så var vi då tillbaka i vårt andra (eller första) hemland. En väldigt lång resa denna gång, närmare bestämt 235.2 mil från dörr till dörr. Från Igoumenitsa åkte vi vid midnatt med färjan Europa Link, den sämsta färja vi någonsin åkt med. Vi lyckades ändra biljetten så destinationen blev Ancona. Vi är så besvikna på Minoan Line, som alltid haft bra båtar. Sedan ett par år tillbaka har Minoan gått ihop med Grimaldi, ett italienskt rederi. Denna färja är inhyrd från Finland och har tidigare trafikerat Sverige-Finland. Hytten var godkänd, skapliga sängar och faktiskt första gången vi hade TV i hytten. Dock fanns där bara en italiensk kanal utan ljud, kanske för att inte störa grannarna.
 
Det gungade rejält på natten, så vi hade svårt att sova. Steg upp redan kl 7 och tänkte gå runt på båten och titta i skyltfönster mm. Vad fann vi, jo en himla massa folk som sov på stolar, soffor och golv. Man fick kliva över människorna, mest turkar och italienare, för att inte trampa på dom. Två barer fanns på båten men stolar och soffor var upptagna av sovande passagerare. Vissa sov på en  stol och hade armarna på en framförvarande stol. Det fanns ingenstans att sitta inomhus och på däck blåste det storm. Det fanns en restaurang, där vi åt frukost och senare på dagen även lunch. Klockan 17 skulle vi vara iland i Ancona. Klockan 19 äntrade vi fast mark i hamnen efter att ha väntat två timmar på att komma ut från båten. En sån röra. Fordon, som skulle åka vidare till Trieste, blockerade utfartsvägarna. Inte förrän ett antal fordon flyttats kunde vi köra iland.
 
Sovande passagerare.
 
En extra lång tur blev det eftersom jag lyckades lura Appe att svänga en avfart för tidigt utanför Bologna. Litade inte riktigt på GPS:n. Efter lång körning kom vi äntligen ut på autostradan vid Trento. Sen var det raka spåret norrut. Väldigt många stau i Tyskland. Fick också klart för oss att färjan Rostock - Trellebort inte avgick förrän 22.45, varför vi istället åkte Rostock-Gredser kl 17.45. Trots lite regn och väldigt mycket trafik kom vi till Sverige via Öresundsbron. Vilade flera gånger under vägen sista stoppet blev vid Sven Dufva, där vi sov i bilen i en timma. Klockan 02 var vi på Ringmursvägen och då plötsligt blev vi riktigt pigga och packade ur bilen innan vi gick och lade oss.
 
En sak är klar, nästa gång vi ska åka måste vi ha klart för oss vilken färja vi ska åka med till och från Igoumenitsa. Aldrig mer Europa Link.
 

Bråttom, bråttom

I söndags besökte vi Georgios och Korinna i Risiki där vi firade att deras lille Apostolos fyller 1 år.
Anneta med 1-åringen.
 
Lite stressande är det just nu för att vi ska hinna med så mycket som möjligt innan hemresan.
Andreas, Emelie och Celia åkte tillbaka till Sverige i onsdags. Lite tråkig avslutning på semestern blev det för Andreas. Celia råkade peta honom i ena ögat, vilket resulterade i tre läkarbesök i Kilkis. En kraftig rispa på hornhinnan. Med ögondroppar, salva och bedövning försvann smärtan efter ett par dagar. Vi hann i alla fall ta ett sista dopp i havet i Paralia Katerinis på tisdagseftermiddagen.
 
Färden till flygplatsen gick på en timma men Appe skulle ett ärende i Saloniki, varför vi valde att köra tillbaka genom stan. Det skulle vi inte ha gjort. Vi var dåligt upplysta om att det skulle vara demonstrationer i centrum. Alla större genomfartsvägar var avstängda. Miljoner bilar i rusningstrafik gjorde att trafiken stod helt stilla på de vägar som var öppna. Inga poliser som dirigerade trafiken. Nä, de stod snällt vid vägkanterna och tittade på eländet. Efter 1,5 timmar kom vi ut från kaoset och stannade till och åt i Kordilio. Handlade ouzo på en Cava och körde sen till Mesimbria och köpte vin.
 
På kvällen träffade vi våra svenska vänner. En trevlig stund på en taverna i Kilkis. Else och Ilias åkte hem i torsdags, Fili och Georgios igår och vi åker ikväll.
 
 
 
Nu städar vi och rustar huset inför kommande vinter. Packar allt vi ska ha med tillbaka till Växjö och som vanligt verkar det som att vi har för mycket grejer; ouzo, vin, olivolja, ost plus massor av onödiga saker som finns att köpa hemma.  Det återstår att se om allt får plats. Klockan 23.59 går båten ifrån Igoumenitsa. Hoppas på en lugn överfart till Ancona, där vi eventuellt kör av båten. Om vi inte lyckas ändra biljetten åker vi med till Trieste.