Från Kalampaka

Efter att ha tillbringat en trevlig kväll i Kalampaka återvände vi samma väg vi kommit. Vår avsikt var att stanna till och bada vid någon av de underbara stränderna omkring Platamonas. Vi svängde av mot Nea Pori, en fin liten by med härlig strand. Det var hård vind och tyvärr gick det så höga vågor så jag badade bara en gång.    En av bilderna har jag själv tagit medan en är stulen. Ni ser säkert skillnaden.
 
 
 

Mycket nöjda med resan återvände vi till vår lugna vrå i byn. Det var flera vägtullar vid motorvägen och vi betalade sammanlagt 18 € fram och tillbaka.
 
Redan följande kväll åkte vi till Kilkis och tavernan Ladokolla för att fira Elses födelsedag. Det var det vanliga sällskapet, Else, Ilias, Fili och Georgios. Kataina följde också med. Vi avslutade kvällen med fika på Platia Irini.
 
 
Några dagar därefter träffade vi Synnöve och Dimitri, som bor i Nässjö. Åter igen en trevlig kväll i gott sällskap. Även Dimitris bror och svägerska var med oss.
 
 
I nästa inlägg ska jag berätta om det stora firandet av 15 aug i Vlasti.
 


Nära himlen

Det är väldigt många år sedan jag var så nära himlen som när vi i förra veckan besökte Meteora.  Tillsammans med Else och Ilias gjorde vi resan jag så länge velat göra. Vi åkte från byn tidigt på förmiddagen. Körde motorvägen söderut mot Aten, stannade till vid Tembi och besökte ett par små kapell, där vi tände ljus. För att komma till kapellen måste man gå på en något svajig hängbro över floden Pineos.
 
 
 
 Efter Tembibesöket fortsatte vi söderut och efter ca 150 km kom vi fram till Kalampaka. Vi hyrde in oss på ett trevligt hotell, Alexiou. Av hotellägaren fick vi tips och vägbeskrivning upp till det största klostret på klipporna. Det var fantastiskt att se och man undrar verkligen hur klosterna kunnat byggas på den höjden då det inte fanns något väg upp på klipporna. Numera är det fin bred väg upp och där var tät trafik med såväl bussar som personbilar. Appe och jag gick uppför okänt antal trappsteg till ett kloster. Det tog på krafterna och turligt nog var det molnigt och inte så varmt. Regntunga moln hängde över oss.
 
Den slingriga, långa trappan upp till klostret.
 
Via linbana transporteras förnödenheten till munkarna i klostret.
 
 
 
 
De ståtliga bergen fotograferade ifrån byn.
 
 
Fortsättning följer ..
 

En förmiddagspromenad i byn

På väg till bymarknaden tog jag några bilder i byn.
 
 
Det tycks bli mycket frukt i år och dessa päron är mycket goda.
 
Fikonen däremot är ännu inte mogna.
 
Frigående kalkoner
 
Träden dignar av pistagenötter, som inte heller är mogna
 
Granatäpplen på G
 
Grannens getter betar vid det numera obebodda huset mitt emot oss
 
En annan grannes får med lång löplina