Bronshjältarna

Ikväll sänds andra delen av Bronshjältarna på SVT. Förra tisdagen bänkade jag mig tidigt vid datorn för att se första delen av programmet. Icke sa Nicke, programmet kan ses endast i Sverige meddelades när jag klickade på datorn. Åh, jag blev så förb .. och undrar varför idrottsprogram över huvud taget inte visas utomlands. Men ett barndop sändes 3 timmar och 14 minuter över hela världen. Undrar vem som har intresse utomlands att se en princessa döpas? Inte jag i alla fall.
 
 

Lite av varje

Häromdagen var vi i Kilkis och uträttade lite ärenden. Appe var hos stadens svenske tandläkare och beställde tid för undersökning. Tandläkaren är helsvensk och alltså utbildad i Sverige. Som så många gånger förr var det kärleken som tog honom till Kilkis. Det är en mycket fin klinik och svenska flaggan pryder väntrummet. Appe fick tid på torsdag.
 
Vi var också på revisionsbyrå för att deklarera. För det första kan jag inte begripa varför vi ska deklarera i Grekland eftersom vi inte har någon inkomst alls här. Dessutom har vi lämnat intyg från Skattemyndigheten i Sverige att vi betalar skatt i hemlandet.  Fastighetsskatt betalar vi på elräkningen och vi har inga pengar på någon bank. Trots att revisionsbyrån har datorer så ligger det meterhöga travar med papper på skrivborden. Fattar inte hur de hittar i högarna men tydligen har de nåt system för på bara någon sekund hittades Appes mapp. Två tryck på datorn och en 50-lapp fattigare så var allt klart.
 
Innan hemfärden var vi på Marinopoulos och handlade. Vår butik här i byn har inte så stort utbud av varor och prismässigt är det billigare att handla i ett varuhus. Vissa varor är billigare än i Sverige medan vissa är dyrare. Bregott-paketen jag hade med från Sverige har tagit slut och eftersom jag inte gillar det grekiska smörgåsmargarinet så köpte jag Lurpak, tror det från början är tyskt smör. 225 gr kostar 2.88 €, alltså nästan 100 kr för ett kilo. Undrar varför det är så dyrt?
 
Idag på morgonen upptäckte vi en gäst på en av stolarna i vardagsrummet. Han hade säkert övernattat här och jag är tacksam att han inte lade sig i min säng.
 
 

 

Sommarplåga

Nu tycks sommaren ha kommit, 25 grader varmt kl 22 igår kväll. Även nätterna börjar bli varma. Tyvärr är det väldigt mycket flugor i år. Visserligen har jag ett effektivt gift, ett pulver som löses i vatten och sprejas på ställen där de flesta flugorna finns, men det är ändå inte tillräckligt för att de ska försvinna. Det är också mycket mygg om kvällarna. Det är inte mycket att göra åt utan det gäller att klä sig i långärmat och långbyxor.
 
En annan plåga är Katinas jättestora Flamouria som nu blommar för fullt. Den sprider en sån doft att man knappt kan vistas utomhus hos Katina. Om det är sydlig vind kommer doften till oss. Trädet är av Lindsläktet  (Tilia) och doften är mycket stark. Blommorna lockar också till sig massor av insekter. Doften försvinner om ett par veckor då blommorna vissnat men flugorna och myggen är kvar.
 
 Flamouria i full blom
 
Nu blommar också de fina liljorna, som har en svag doft.