Nu darrar gräsrötterna

Ända sedan vi kom hit i maj så har grekerna sagt: "Vänta, vänta till september! Då ska ni få se på åtstramningar och prishöjningar. Den 1 juli höjdes momsen till 23 procent och nu har ekonomiministern förklarat att momsen kommer att höjas ytterligare 2 procent i september. Bensinen kostar nu 1.46 här i byn men på vissa platser kostar den över 1.50 euro. Elpriset kommer att höjas 60 procent (undrar om det verkligen är sant). Bilförsäkringarna har höjts ganska rejält och dessutom ska försäkringen betalas 4 gånger om året och inte som förut 2 gånger. Autogiro med månadsbetalning vet man inte vad det är. I vilket fall som helst kommer de höjda priserna som vanligt att drabba gräsrötterna. Det är inte lätt att klara av utgifterna om man, som svågern, f n har 520 euro i pension. För ett par månader sedan hade han 540 euro. Ytterligare sänkning av pensionen väntas.

På kommunkontoret här i byn dräller det av folk med höga löner och som inte tycks ha några arbetsuppgifter. Man ser dem oftast på cafeterian med ett glas frapé och en cigarrett. Vissa kör omkring i kommunens bilar med orangefärgade registreringsskyltar. Frågar man nån tjänsteman om något så rycker han oftast på axlarna och man ombeds åka till Kilkis och ställa samma fråga. Dessa högavlönade personer drabbas oftast inte av den ekonomiska krisen. Nä, de har förmåner som vi i Sverige betraktar som mutor och vissa av dem betalar mindre skatt. 

En mycket positiv sak är i alla fall att byborna nu lär sig mer och mer om återvinning av plastflaskor, burkar, papper o dyl. Det finns containrar runt om i byn men det händer att man får fara runt och leta upp en container som inte är fullproppad. Tömning en gång i veckan är inte tillräckligt.

Det känns att det börjar gå mot höst. Det ljusnar inte förrän vid halv 7-tiden på morgnarna och mörknar redan vid halv 9 tiden på kvällen. Eftersom det är fullmåne idag så syns det vara lite ljusare ikväll. Temperaturen har nattetid sjunkit till ca 25 grader och det är vi tacksamma för. Nu väntar vi på att dagstemperaturen ska sjunka till en nivå som gör att vi kan sitta ute och äta mitt på dagen. Det dröjer säkert några veckor till. Hoppas att värmen håller sig på lagom nivå några veckor till. Andreas och Emelie kommer den 4 sept och dom vill ha sol och värme så vi kan åka och bada. Vi har inte fått något regn sedan den 29 juli, då det kom två droppar.