Torgdag i Palio Agioneri

Varje söndag är det torgdag i Palio Agioneri, en by som är belägen ca 5 km från vår by. Ja, det är alltså ingen torgdag som är lik den i Växjö på onsdagar och lördagar. Nej, den är större än Sigfridsmässemarknaden. Om vi inte varit i Kilkis på lördagsmarknaden brukar vi åka till Palio, som byn kallas i vardagslag eftersom det också finns en Nea Agioneri ytterligare några kilometer bort. Palio Agioneri betyder gamla Agioneri och och nea betyder nya. På marknaden, som finns på en väldigt lång gata mitt i byn, finns så gott som allt. Väskor, skor, gardiner, dukar och massor av olika basvaror, som ris, bönor mm. Vi brukar handla grönsaker och frukt men det händer att jag också köper nån "klädtrasa". Nästan alla kläder kostar omkring 10 €. Jeans, klänningar och kjolar har oftast samma pris. Det finns väldigt mycket billiga barnkläder, oftast för omkring 3 €. På torget har också Appes brorson Kostas ett marknadsstånd, där han säljer världens godaste fetaost, tillverkad av Appes bror Athanassios.
 
 
Om man skulle vara intresserad av att köpa ett par kycklingar eller nån höna så säljs det såna i marknadsståndet intill Kostas.
 
 
Idag, onsdag, har det blåst storm nästan hela dagen. Det var bara 19 grader ute på morgonen och ikväll tog jag på mig långärmad tröja, bara 23 grader. I den kraftiga blåsten har någon "tuttat på" en åker i utkanten av en närliggande by. Med vindens kraft spred sig elden till vår by och brände av mycket stora områden. Traktorer och djur flyttades men turligt nog sån fick brandmännen stopp på elden. Det är populärt att bränna åkrarna efter skörden för att snabbt kunna odla något annat.