Utflykt på Ingrids dag

Efter champagnefrukosten den 27 aug körde vi till Amfipolis,  den för tillfället hetaste platsen i Grekland. Här har arkeologer hittat en gravplats från 300-talet före Kristus och man tror att det är Alexander den stores grav. Grävningarna har pågått sedan 1960-talet. Om det är Alexanders grav kommer vi att få veta när arkeologerna lyckas ta sig in i själva graven. Hit vallfärdar nu såväl landets invånare som turister och bilder från området visas dagligen i TV.  Efter att ha färdats på smal grusväg kom vi fram till den omtalade platsen. Av naturliga skäl var platsen avspärrad. För att hindra besökare från att trampa omkring vid utgrävningarna var en polisman var stationerad i skuggan under en parasoll.
 
Närmare än så här kom vi inte.
 
Två sfinxer vaktar ingången till graven. (Bilden är stulen från en tidning)
 
Vi lämnade platsen och någon kilometer från dagens utgrävningar har för många år sedan, tror det var i början av 1900-talet, vid floden Strymonas hittats stora stenblock som byggts ihop. Det fem meter höga lejonet är placerat på stenblocken. Man tror att lejonet var en gravdekoration.
 
 

Färden fortsatte och vi stannade nån mil från Asprovalta, där vi åt på en liten taverna och badade hela eftermiddagen. På kvällen, i solnedgången, åt vi på en taverna i Touzla. En härlig avslutning på Ingrids 70-årsdag.
 
I väntan på mat ...