Kaos och stopp i handeln

Ska skriva lite hur jag upplever kaoset/krisen i landet. Flertalet av de greker som röstade i söndags vet inte vad de röstade ja resp nej till. Många trodde att de röstade för att lämna eller vara kvar i EU, många trodde de röstade för euro eller drachmer och en del röstade nej till trojkans förslag. Det var alldeles för kort tid för valdetagarna att sätta sig in i vad det verkligen handlade om. Trojkans förslag hade dessutom förfallit den 30 juni så det fanns egentligen ingenting att rösta om.
 
Mycket skrämselpropagande har spridits om att varor i butikerna kommer att ta slut. Importerade varor kanske kommer att ta slut men de egenproducerade kommer att finnas, om handlarna kan betala. Det är så att när en vara levereras till butiken så måste innehavaren betala direkt - kontant. Fattas det då pengar så blir det inga varor. Handeln står så gott som stilla, ingen vågar handla något förutom det nödvändigaste. Hur många personer med jobb som denna vecka permitterats p g a uteblivna kunder sägs det inget om. Dessutom vågar arbetsgivarna inte göra sig av med sina pengar och därför blev de flesta utan lön för juni månad. Bankerna är fortfarande stängda men storbankerna fyller på sina bankomater. De som har grekiska bankkort får ta ut 60 euro per dag medan vi med utländska kort får ta ut den summa vår bank bestämt som dagligt uttag. När vi igår körde igenom Thessaloniki ringlade långa köer utanför bankomaterna. Vid några automater fanns inga köer alls och där var väl pengarna slut.
 
Hoppas det löser sig på bästa sätt ganska snart annars kommer tusentals, kanske hundratusentals fler att bli arbetslösa.
 
I nästa inlägg ska jag skriva om vår härliga semester på ön Ammounialini.
 
Idag hånskrattar bassänggrodan åt oss. Dessutom har luften börjat pysa ut. Ingen Leo ska plaska i den lilla bassängen mer i år men förhoppningsvis kommer både Daniella och Celia att plaska där om någon/några månader.