Dopet och stor fest

Så äntligen, 9 månader gammal, bytte bäbisen namn till Apostolos. Tydligen ska han kallas Apostolaki. Gällt skrikande smordes hela hans kropp med olivolja. Ju mer han skrek ju mer skrattade gästerna. Hela kroppen doppas ner i dopfunten med ljummet vatten. Prästen läser och välsignar barnet samt klipper två hårtussar från hans huvud. Jag har alltid undrat hur prästen gör om barnet inte har något hår. Stackars barn tycker jag. Helt förskräckt blev den lille sedan torkad med ett fint badlakan och iklädd nya fina kläder och ett par skor, som enligt rykte kostade 80 euro. Också detta är så överdrivet. Köpa skor för 80 euro till ett barn som inte kan gå. Hur mycket de fina kläderna kostade förmäler inte ryktet. Kläder och annan utstyrsel bekostas av gudfadern och hans familj. Ju finare och dyrare kläder desto bättre.
 
Vem av de kvinnliga gästerna som vann tävlingen kommer jag inte att avslöja men flera av dem hade 12 cm höga klackar och klänningar som avslöjade minsta lilla valk på kroppen. Jag undar ofta om de inte har speglar hemma så de ser hur de ser ut. Antagligen tycker de att de är vackra.
 
Inte märkte man nån kris här inte. 200 gäster åt och drack så mycket de orkade och lite till på en mycket fin restaurang på en av Thessalonikis finaste platser, Panorama. Tyvärr blåste det nästan full storm och serveringen var utomhus. Vi hade de finaste borden, om det inte hade blåst, med en vidunderlig utsikt. Det blåste så kraftigt och var så kallt att flera av gästerna tackade för sig och lämnade platsen så fort de ätit. Vi lyckades sedan hitta ett bord längre in i serveringen, där blåsten inte var så besvärande. Det var en mycket god buffé. En lekledare var inhyrd för att underhålla barnen och efter maten kördes det fram en glassvagn, där den som så önskade kunde få en jättestrut med glass. Två fotografer, varav en hade filmkamera, roterade hela tiden både i kyrkan och på restaurangen. Jag ställer två frågor:  Vad kostade detta kalas? Är det verkligen värt så mycket pengar?
 
Apostolaki med sin mamma Korina innan själva dopet.