Protesternas land

I Grekland protesterar man mot det mesta. Tidigare har "folk" krävt att det måste göras något åt de statliga tv/radio-kanalerna. Bolaget har ca 2.700 anställda, de flesta väldigt högavlönade. Det går många rykten om de anställdas löner och arbetsuppgifter. Vad som är sant vet inte jag. Ett rykte säger att många s k chefer har sex sekreterare med en lön på uppemot 10.000 € i månaden. Många undrar vad dessa sekreterare har för arbetsuppgifter. Enligt samma rykten har programledare över 50.000 € i månaden. När nu Samaras beslutade att stänga ERTs tv- och radiokanaler protesteras det högljutt. Att stänga av kanalerna på det sätt han gjorde måste man fördöma och det är bara att hoppas på att ERT snart kan starta om igen. I Sverige tittar vi på ERT World via parabol men det sista halvåret har det p g a journalisters många strejker visats mest repriser och inga nyhetssändningar alls.  De flesta andra kanaler här sympatistrejkade fram till idag så det är inte många nyhetssändningar man kunnat se. Vad man har för åsikt om strejkerna beror på vilket politiskt parti man sympatiserar med. De flesta strejker skadar landets ekonomi. Vem vill betala dyrt för en semesterresa till Athen när kanske t o m Akropolis med sitt fina museum kanske är stängt på grund av strejk. För att inte tala om alla färjor till öarna som stått i hamn när turistsäsongen är igång.
 
När vi kom hit den 2 maj kunde vi inte se en enda kanal på TV. All sändning är nu digital och trots att vi har inbyggd box i TV:n kunde vi inte ta emot några program. Vi investerade i en digitalbox, ny antenn och ny antennförstärkare och fick då tillgång till en massa grekiska kanaler plus tre Skopje-kanaler, Deutsche Welle och BBC. Tyvärr försvinner kanalerna allt som oftast och vi kan fortfarande inte alls se vissa grekiska kanaler. Med HDMI-kabel kan vi se de flesta svenska program på TV. Ser fram emot Allsång på Skansen och vissa andra sommarprogram.
 
Ev kommer det att bli nyval här i Grekland nån gång i juli. Undrar vem som ska betala detta val? Förra valet, som fick göras om, kostade staten 4 miljarder €.
 
Trots all turbulens så har sommarvärmen kommit. Denna vecka säger www.foreca.se att det väntas bli väldigt varmt. Enl prognosen i fredags skulle det bli upp mot 38 grader men igår ändrades den till 36 grader. Hoppas den ändras igen. Det blir nog en tur till havet i mitten av veckan.