Stålbad

Ledarna för de tre partierna i Greklands regering har gjort upp om ett nytt stålbad, som innebär besparingar på nästan 12 miljarder euro på två år. Nu har de tydligen också bestämt att vi, som inte har ett öre i inkomst i Grekland, ska betala skatt för att vi äger ett hus. Det är inte fastighetsskatt, den betalas via elräkningen, utan en extra skatt. Visserligen ska vi bara betala 38 € – men ändå. Invånare i Grekland som har under 7.000 € i inkomst per år behöver inte betala skatt. Varför ska då vi betala? Vi lever i Grekland flera månader om året, betalar telefon, ström och vatten för att inte tala om hur mycket vi lägger ut på mat o dyl och betalar med pengar som kommer ”utifrån”. Kilkisområdet besöks varje sommar av tusentals greker, som på 60-talet utvandrade till Sverige och Tyskland. Utan dessa besökare, som varje sommar spenderar mycket pengar på sin semester, skulle säkert många butiker och tavernor tvingas stänga. Tyvärr är det väl så att det är ägarna till butikerna och tavernorna som blir rikare. Huruvida staten får in några skattepengar från oss turister är oklart.

Den årliga kräftskivan med polispensionärerna

Äntligen kunde vi vara med på kräftskivan hos Citron. Sedan vi blev pensionärer har vi varit i Grekland denna årstiden men i år kunde vi vara med. Sven och Solveig Citron har sitt sommarboende i Asaryd och där anordnas varje år en kräftskiva för pensionerade polisanställda med respektive. Vi var 52 personer som åt, sjöng och hade trevligt. Tyvärr kom det en kraftig regnskur och nästan stormvind så ett antal festdeltagare fick hålla i stativet så inte partytältet blåste bort. Lyckligtvis avstannade både regn och vind så alla kunde återgå till kräftorna. En mycket trevlig eftermiddag som jag hoppas vi får återuppleva nästa år.


Älskar vitlök

För ett antal år sedan kunde jag inte ens tänka mig att äta vitlök. Nu kan jag frossa i vitlök i alla former. Receptet på de marinerade vitlökarna, som om några dagar kommer att smaka ljuvligt: 50 vitlöksklyftor kokas i vatten 2 minuter. (Koka dem med skalet på så är de lättare att skala). Spola klyftorna i kallt vatten och skala dem. Lägg i glasburkar. Koka lagen: 1 dl vatten 0,75 dl vitvinsvinäger (jag tog rödvinsvinäger) 1 dl olja 1 tsk salt 2 msk örtkryddor, dragon eller oregano 1 msk strösocker Häll den heta lagen över vitlöksklyftorna. Sätt lock på burkarna och förvara dem kallt. Recept på inlagd Västeråsgurka 2 kg Västeråsgurka 1½ dl salt 2 msk gula och 2 msk bruna senapsfrön 1 kg socker ca 10 dillkronor 2½ dl ättikssprit 5 cm pepparrot Tvätta gurkorna noga, lägg dem i saltlag. 1½ dl salt till vatten som täcker gurkorna. Låt stå i ett dygn. Skiva gurkorna och varva dem tillsammans med dillkronor, senapsfrön och pepparrot i bitar samt socker. Häll ättiksspriten över gurkorna, rör om så att sockret smälter och låt stå minst 2 dygn, då gurkorna vattnat av sig och det har bildats en lag. Lägg över i glasburkar.