Dyraste kryddan

I år har priset på saffran sänkts något.  I vår butik här på Hovshaga kostar 0,5 gr saffran 16 kronor, alltså 32.000 kr för ett kilo. I fjol fick den som önskade köpa ett kilo saffran punga ut med 40.000 kronor. Tur att de flesta recept på bullar och kakor innehåller en mindre mängd av denna så högt värderade krydda.
 
 

 
 
 

En köpfri dag

Idag är det "en köpfri dag", en dag som alltid infaller sista lördagen i november.  Det betyder att ingenting ska handlas på 24 timmar. Vem kan motstå att inte köpa något på så lång tid. Inte jag i alla fall som kan handla varje dag. Alltid är det något man glömt när man gjorde inköpen igår. Bäst att stanna inomhus för så fort man går nånstans är det alltid något man vill köpa.
 
Ikväll ska vi till Marika och Fabbe och fira Thanksgiving day. Ska bli trevligt.

Saffransskorpor

 
Här kommer det utlovade receptet på
 
GUDRUNS SAFFRANSSKORPOR
 
100 gr smör el margarin 
0,5 gr saffran
1,5 dl socker
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
3/4 dl hackad mandel
2 ägg
 
Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret. Blanda saffran med matfettet. Låt svalna. Blanda mjöl, bakpulver, socker, hackad mandel, tillsätt äggen (ett i taget) och arbeta ihop till en deg.
Dela degen i fyra delar och rulla ut till längder. Lägg dem på en plåt med bakpapper.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min i temperatur 200 gr.
Låt svalna och skär längderna i sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt. Sänk ungstemperaturen till 100 gr och torka skorporna cirka en timma eller tills de känns torra.