Minnesstund

I  tisdags var det sex månader sedan vår svåger Apostolos gick bort. En minnesstund hölls i lördags. I strålande solsken möttes många släktingar på kyrkogården. En av byns präster välsignade döda och levande. Gravplatsen är iordningsställd med traditionell vit marmor och själva stenen med ett fotografi på Apostolos hade satts upp bara någon dag innan minnesstunden.
 
Katina hade räknat med att cirka 30 personer skulle komma hem till henne men det visade sig att över 50 personer kom. Alla hade någon present med sig. Presenterna bestod av allt ifrån mjölk, ägg, kakor och andra maträtter. Jag hade bakat bullar och rulltårtor. Katina hade själv bakat fetaostfyllda piroger  och andra godsaker. Allt tog snabbt slut och Katina fick ta fram presentkakorna och bjuda gästerna på. I köket jobbade 4-5 kvinnor med att koka grekiskt kaffe och diska efter hand som gästerna gick och nya kom. Eftersom jag inte kan koka grekiskt kaffe så höll jag mig ifrån köket.
 
Nu har Amaryllisen slagit ut. Det blev bara två "klockor" men oj så vackra. Helt olika de som blommar här.
 
 

Även de vackra liljorna blommar.
 

Oj, vilken fullmåne

 
Medan ni i Sverige fortfarande har dagsljus så är det helt kolmörkt här i Grekland men ---- vilken fantastisk fullmåne vi ser ikväll.

Väckarklocka

Grannens vackra tupp väcker oss varje natt. Han börjar gala redan vid 3-tiden men ibland kan han vara tyst nån halvtimma för att därefter gala igen.  Jag störs inte av det ljudet, då är det värre med hundar som skäller och ylar om nätterna. Som väl är har Georgios numera själv hand om sin hund så vi slipper ha den skällande på vår gård som vi hade förra året.
 
Gårdagens strömavbrott varade i 8 timmar. Frysen öppnade vi inte på hela dagen så inget blev fördärvat hos oss.
 
Häromdagen hände en helt vanlig trafikolycka här i byn. En 15-årig kille var ute och körde med sin pappas bil och för att imponera på kompisar som satt på ett fik så gav han full gas i en kurva. Det resulterade i att han tappade kontrollen över bilen, körde in i en lyktstolpe och därefter på en sten. Den stolpen reparerades igår. Krossad näsa och massa andra blessyrer, men som många greker säger: Det var tur han inte hade bälte på sig för då hade han fått ännu värre skador. I byn är det mycket vanligt att man lär barn i 10-årsåldern att köra bil och att en 15-åring är ute och kör ensam är helt acceptabelt. Ingen bryr sig, inte ens polismannen som bor i byn.